Как работи: JAK инхибиторите за улцерозен колит

Как работи: JAK инхибиторите за улцерозен колит

JAK инхибиторите са перорални лекарства, които могат да помогнат за намаляване на свръхактивния имунен отговор, свързан с улцерозен колит (UC).

UC е a Вид възпалително заболяване на червата (IBD), който причинява хронично възпаление и рани върху вътрешната лигавица на дебелото черво. Експертите не знаят какво точно го причиняват, но вярват, че свръхактивната имунна реакция може да играе роля.

Множество видове лекарства са на разположение за лечение на UC, включително инхибиторите на Janus kinase (JAK). JAK инхибиторите са вид перорално лекарство, което помага за блокиране на възпалението.

The Food and Drug Administration (FDA) has approved two JAK inhibitors to treat UC: tofacitinib (Xeljanz) and upadacitinib (Rinvoq).

Researchers are also studying other JAK inhibitors for the Лечение на UC, включително:

  • Пефитиниб (smyraf), който FDA вече е одобрил за лечение на ревматоиден артрит (RA)
  • Филготиниб (Jyseleca), който FDA има Все още не е одобрено за всяко състояние
  • Няколко други експериментални лекарства

Прочетете, за да научите повече за JAK инхибиторите, включително потенциалните ползи и рискове.

Как работят JAK инхибиторите?

JAK инхибиторите са перорални лекарства с малки молекули, които блокират действието на JAK, семейство от ензими, които спомагат за стимулиране на възпалението в имунната система.

учени са идентифицирали четири вида JAK:

  • JAK1
  • JAK2
  • JAK3
  • тирозин киназа 2 (TK2)

Тези ензими активират протеини, които носят сигнали от една част от имунната система в друга. Блокирането на действието на тези ензими помага да се потисне определени имунни отговори, които причиняват възпаление.

„За разлика от някои от нашите насочени моноклонални антитела, които удрят една или две, това нокаутира много цели. Така че, въпреки че това е малка молекула и е устна, което е удобно, това всъщност е мощен имуносупресор “, заяви д -р Анджали Моне пред Medical News днес. Д -р Моне е гастроентеролог в болница Lenox Hill в Ню Йорк.

Кой е кандидат за JAK инхибитори?

FDA е одобрил Xeljanz и Rinvoq за лечение на умерено до тежка UC.

Въпреки това, лекар вероятно ще опита друг вид лекарства, преди да предпише JAK инхибитор за това състояние.

В своите указания през 2020 г. Американската гастроентерологична асоциация (AGA) препоръча инфликсимаб ( Remicade) или ведолизумаб (entyvio) като третиране от първа линия за умерено до тежко UC. И двете от тези лекарства са биологични вещества, което е различен клас лекарства от JAK инхибиторите.

Ако човек няма адекватен или траен отговор на лечение с ремикад, entyvio или други биологични данни, лекарят може да може да бъде Предпишете друго лекарство, като Xeljanz или Rinvoq.

Лекар може също да предпише Xeljanz или Rinvoq на някой, който има RA или псориатичен артрит в допълнение към UC. FDA е одобрил тези лекарства за лечение на трите състояния.

JAK инхибиторите може да не са подходящ вариант за лечение за всички хора с умерена до тежка UC.

„Не бих искал да Препоръчайте го за пациенти, които са бременни или кърмят “, каза д -р Моне. „Бих използвал предпазливост при пациенти с анамнеза за кръвни съсиреци или сърдечни проблеми. Аз също бих избегнал [той] при пациенти с активно злокачествено заболяване. "

Преди да приемат JAK инхибитори, хората трябва да гарантират, че предписаният лекар е запознат с всякакви други медицински състояния, по -специално:

  • Активна инфекция
  • Чернодробно заболяване
  • Бъбречната болест

Какви са потенциалните ползи от приемането на JAK инхибитори?

При хората с UC, свръхактивният имунен отговор може да причини отговор Имунната система за атака на здрава тъкан в дебелото черво.

Цитокините играят роля в този процес. Тези протеини се прикрепят към рецепторите по пътя на JAK-сигнала и активатора на транскрипцията (JAK-STAT) пътя. Това задейства имунен отговор и може да причини възпалението, свързано с редица автоимунни и възпалителни състояния.

JAK инхибиторите блокират цитокините от закрепване към рецепторите в пътя на JAK-Stat. Това намалява количеството възпаление, което имунната система произвежда. JAK инхибиторите са опция за лечение на състояния, включващи свръхактивен имунен отговор.

Изследванията установяват, че JAK инхибиторите могат да помогнат за намаляване на възпалението и облекчаване на симптомите в UC. За някои хора те могат да осигурят по -ефективно лечение от биологичните вещества.

В клинично изпитване за фаза 2 за 2012 г. 194 души с умерено до тежко UC получават Xeljanz или плацебо два пъти на ден в продължение на 8 седмици. Клиничната ремисия се наблюдава при:

  • 33% от хората, които са получили 3-милиграм (MG) дози от Xeljanz
  • 48% от хората, които са получили 10 mg дози кселяндц
  • 41% от хората, които са получили 15 mg дози Xeljanz
  • 10% от хората, които са получили плацебо

Клинична ремисия, означава, че симптомите са разрешили напълно или почти напълно.

Серия от три клинични изпитвания от фаза 3 също установява, че Xeljanz е ефективен за индуциране и поддържане на ремисия в UC.

В две от тези изпитвания участниците участниците, участниците, участниците, участниците С умерено до силно активен UC получава 10 mg дози Xeljanx или плацебо два пъти на ден. След 8 седмици ремисия се е случила в:

  • 16,6% до 18,5% от хората, които са получили Xeljanz
  • 3,6% до 8,2% от хората, които са получили плацебо

В третия процес изследователите набираха хора, които вече бяха в ремисия от UC. Тези участници са получили 5 mg или 10 mg дози Xeljanz или плацебо два пъти на ден. След 52 седмици:

  • 34,3% от хората, които са получили 5 mg дози Xeljanz, все още са били в ремисия
  • 40,6% от хората, които са получили 10 mg дози кселянз, са били Все пак в ремисия
  • 11,1% от хората, които са получили плацебо, все още са в ремисия

последващо проучване, установява, че хората, които са получили 10 mg дози Xeljanz два пъти ежедневно е имало намалени симптоми в рамките на 3 дни след започване на лечение.

В клинично изпитване на фаза 2 250 души с умерено до тежко UC са получили Rinvoq или плацебо веднъж на ден. След 8 седмици клиничната ремисия се наблюдава при:

  • 8,5% от хората, които са получили 7,5 mg Rinvoq
  • 14,3% от хората, които са получили 15 mg Rinvoq
  • 13,5% от хората, които са получили 30 mg Rinvoq
  • 19,6% от хората, които са получили 45 mg Rinvoq
  • 0% от хората, които са получили плацебо
  • Две клинични изпитвания от фаза 3 установяват, че 8 седмици лечение с 45 mg дневни дози Rinvoq индуцира клинична ремисия при 26,1% и 33,5% от хората. И в двете изпитвания по -малко от 5% от хората, които са получили плацебо, са имали ремисия.

    Други видове JAK инхибитори също са показали обещание за лечение на UC. Продължават проучванията за потвърждаване на безопасността и ефективността на тези лекарства. Необходими са повече изследвания, за да научите как различните JAK инхибитори се сравняват помежду си и с други подходи за лечение.

    Какви са потенциалните рискове от приемането на JAK инхибитори?

    Изследванията показват, че JAK инхибиторите обикновено са безопасни за хора с UC, но те носят риск от странични ефекти.

    Ако човек смята, че може да изпитва странични ефекти от JAK инхибитор или друго лекарство, трябва да говори с предписванието Лекар.

    Лекарите могат да поръчат редовни лабораторни тестове, за да проверят признаци на странични ефекти от JAK инхибитори.

    Инфекции

    JAK инхибиторите потискат имунната система, която може да бъде Увеличете риска от инфекции, като:

  • Херпес зостер, известен също като херпес зостер
  • Инфекции на горните дихателни пътища
  • Някои гъбични инфекции

Вирусът Varicella-Zoster причинява варицела и херпес зостер. Във фаза 3 клинични изпитвания 19 души, които са получили Xeljanz, са развили инфекция с херпес зостер в сравнение с един човек, който е получил плацебо.

Във клинично изпитване на фаза 2, включващо 250 души с UC, един човек, който получава Rinvoq, е разработил a Херпес зостер инфекция.

Херпес зостер инфекция е по -често срещана сред възрастните. Поради това лекарите могат да посъветват хората на възраст 50 или повече години да получат ваксинация срещу херпес зостер. Предлагат се множество ваксини. Лекар може да помогне на някого да реши коя ваксина може да е най -добра за тях.

В редки случаи хората, които приемат JAK инхибитори, развиват сериозни и потенциално животозастрашаващи инфекции. Рискът от сериозни инфекции може да бъде по -висок при хора, които също приемат кортикостероиди, метотрексат или други лекарства, които потискат имунната система.

сърдечно -съдово здраве

JAK инхибиторите могат да повишат нивата на кръвта на кръв Холестерол, включително липопротеин с ниска плътност (LDL) и липопротеин с висока плътност (HDL). „Обикновено липидите се покачват първия месец, след което се стабилизират“, каза д -р Моне, „и повечето от нашите млади пациенти нямат проблем с това.“

Някои изследвания също свързват JAK инхибиторите с инхибиторите на JAK с Повишен риск от кръвни съсиреци и сърдечно -съдови събития. Прегледът на безопасността през 2020 г. установи, че рискът от сърдечно -съдови събития не е значително по -висок сред хората с автоимунни заболявания, които приемат JAK инхибитори.

Повече изследвания са необходими за изследване на ефектите на JAK инхибиторите върху сърдечно -съдовото здраве при хора с UC.

FDA съветва хората с история на кръвни съсиреци или сърдечни проблеми, които да говорят с a Доктор за рисковете от приемане на JAK инхибитори, включително Xeljanz и Rinvoq. Хората, приемащи JAK инхибитори, трябва да потърсят спешна медицинска помощ, ако изпитват симптоми на кръвен съсирек. Те могат да включват:

  • Внезапна дишане
  • Болки в гърдите, който се влошава с дишането
  • Подуване на ръка или крак, което може да се представи с Нежност или болка

Други странични ефекти и рискове

Други потенциални странични ефекти на JAK инхибиторите включват:

  • обрив
  • Диария
  • Главоболие
  • Сравност на ставите
  • Подуване и газ
  • Умора
  • Замаяност
  • Наддаване на тегло

Изследователите съобщават за определени видове рак при хора, които приемат JAK инхибитори. Прегледът w-loss коментари на безопасността през 2020 г. установи, че рискът от рак не е значително по -висок при хората, приемащи това лекарство. Необходими са повече изследвания.

Ограничени данни са налични за рисковете от JAK инхибитори за хора, които са бременни или кърмещи.

Как хората приемат JAK инхибитори?

JAK инхибиторите са перорални лекарства, които хората поглъщат.

Стандартната доза на Xeljanz е 10 mg два пъти на ден за AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT AT най -малко 8 седмици за предизвикване на ремисия в UC. В някои случаи обаче лекарят на човек може да предпише по -ниска доза.

След като човек е в ремисия, лекарят ще намали предписаната си доза на Xeljanz до най -малкото количество, необходимо за поддържане на ремисия.

Препоръчителната доза за възрастни, които приемат Rinvoq, е 45 mg веднъж на ден в продължение на 8 седмици, за да се предизвика ремисия. Препоръчителната доза за поддържане на ремисия е 15 mg веднъж на ден. People with severe or extensive UC may need a different maintenance dosage.

A person should work with their doctor to determine the JAK inhibitor dosage that is right for them.

Sometimes, a doctor Може да предпише JAK инхибитор в комбинация с други лекарства за управление на UC.

Обобщение

Има на разположение няколко вида лекарства за лечение на умерено до тежко UC.

Лекар вероятно ще предпише биологичен начин като третиране на първа линия за това състояние. Ако биологичният не работи добре, лекарят може да предпише друг вид лекарства, като JAK инхибитор.

JAK инхибиторите могат да помогнат за намаляване на възпалението и симптомите при хора с UC. Те могат също да причинят странични ефекти, включително повишен риск от инфекция. Въпреки че са необходими повече изследвания, експертите също изразиха опасения относно увеличения риск от кръвни съсиреци и сърдечно -съдови събития при хора, приемащи това лекарство.

човек трябва да говори с лекар, за да научи повече за потенциалните ползи и рискове на JAK инхибитори и други подходи за лечение за UC.

Contents