costyx vs stelara

costyx vs stelara

Hyrje

. Këto ilaçe janë biologjike.

Cosetyx dhe Stelara janë të dy ilaçe me emër të markës. As aktualisht nuk është në dispozicion në formë biosimilar. (Një biosimilar është një ilaç që është i ngjashëm me një ilaç biologjik të markës.)

Ky artikull nxjerr në pah ndryshimet kryesore midis Cosetyx dhe Stelara. Ky informacion mund t’ju ndihmojë ju dhe mjekun tuaj të merrni parasysh nëse Cosetyx ose Stelara mund të jenë të përshtatshme për ju.

Shënim: Për informacion më gjithëpërfshirës në lidhje me këto dy ilaçe, vizitoni artikujt tanë COSENTYX dhe STELARA.

Përbërësit e cosetyx dhe stelara

cosetyx përmbajnë secukinumab. Stelara përmban Ustekinumab.

Të dyja këto ilaçe janë një lloj ilaçi i quajtur një antitrup monoklonal. Secukinumab dhe Ustekinumab secila bllokon një pjesë të ndryshme të sistemit imunitar që është tepër aktiv me psoriasis pllakë dhe artritin psoriatik. Në këtë mënyrë, ilaçet ndihmojnë për të kontrolluar simptomat e këtyre kushteve.

Përdorimet e COSENTYX vs Stelara

COSENTYX dhe STELARA janë aprovuar nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) për të trajtuar disa kushte.

 • Të dy cosetyx dhe stelara janë aprovuar për të trajtuar:

fototerapia ose terapia sistemike (trajtimi që funksionon në të gjithë trupin)

 • Artriti aktiv* Psoriatik tek të rriturit
 • Trajtoni:

Në Entises, të cilat janë zona në kockat tuaja ku tendinat dhe ligamentet bashkohen) tek të rriturit dhe fëmijët e moshës 4 vjeç dhe më të vjetër

 • ose legen që nuk shfaqet në rrezet X) tek të rriturit me shenja të inflamacionit në testet e gjakut ose skanimet MRI
  • Spondiliti ankilozues në të rriturit
  • Stelara është gjithashtu e aprovuar nga FDA në TR Hani:

  * "aktiv" do të thotë që aktualisht keni simptoma.

  cosetyx ose stelara dhe fëmijët

  cosetyx dhe stelara kanë përdorime të caktuara të aprovuara tek fëmijët.

  Në mënyrë të veçantë, të dy ilaçet miratohen për përdorim tek fëmijët e moshës 6 vjeç dhe më të vjetër me psoriasis të moderuar deri të rëndë të pllakës.

  Përveç kësaj, cosetyx është aprovuar për përdorim në moshat e fëmijëve:

  • 4 vjet dhe më të vjetër me artritin aktiv të lidhur Me artritin psoriatik aktiv

  . Ju mund të gjeni vlerësimet e çmimeve për ilaçet në GoodRX.com.

  Të dy Cosetyx dhe Stelara janë ilaçe me emër të markës. Asnjë ilaç nuk është aktualisht i disponueshëm në formë biosimilar. (Një biosimilar është një ilaç që është i ngjashëm me një ilaç biologjik të markës.) Biosimilarët gjithashtu zakonisht kushtojnë më pak se ilaçet me emër të markës.

  Pyetjet e bëra shpesh

  Këtu janë përgjigje për disa pyetje të bëra shpesh në lidhje me Cosetyx dhe Stelara.

  A shkaktojnë Cosetyx dhe Stelara humbjen e flokëve?

  Humbja e flokëve nuk ishte një efekt anësor në studimet klinike të COSHYX ose STELARA. Sidoqoftë, humbja e flokëve mund të jetë një simptomë e psoriasis pllakë, të cilën të dy ilaçet mund të përdoren për të trajtuar.

  Nëse keni humbje të flokëve gjatë trajtimit me Stelara ose Cosetyx, bisedoni me mjekun tuaj. Ata do të kontrollojnë për të parë nëse keni kushte të tjera shëndetësore që mund të shkaktojnë humbjen e flokëve tuaj. Ata gjithashtu mund të përshkruajnë mënyra për të ndihmuar në uljen e humbjes së flokëve tuaj.

  A funksionojnë ndryshe Cosetyx dhe Stelara?

  Po, këto ilaçe funksionojnë në mënyra pak më të ndryshme. Ata janë të dy trajtimet biologjike. Dhe ata të dy zvogëlojnë mbivendosjen në sistemin tuaj imunitar (mbrojtja e trupit tuaj kundër sëmundjes). Të dy ilaçet zvogëlojnë inflamacionin që shkakton simptoma të psoriasis të pllakës dhe artritit psoriatik. Por ata e bëjnë këtë duke punuar në proteina të ndryshme të prodhuara nga sistemi juaj imunitar.

  cosetyx bllokon një proteinë të quajtur interleukin 17-A. Stelara bllokon dy proteina të quajtura interleukin 12 dhe interleukin 23. Për shkak se ato punojnë në mënyra pak më të ndryshme, një ilaç mund të funksionojë për ju nëse tjetri nuk e bën.

  dozimi, format dhe administrimi

  cosetyx përmban secukinumab të drogës. Stelara përmban drogën Ustekinumab. Dozimi për secilën ilaç do të varet nga plani i trajtimit që mjeku juaj përshkruan për ju.

  Format dhe administrimi për cosetyx

  cosetyx vjen në tre forma. Secila formë përmban 150 miligram/mililitër (mg/ml) të ilaçit:

  • Zgjidhje e lëngshme në një stilolaps sensore të vetëm me përdorim të vetëm
  • Zgjidhje e lëngshme në një përdorim të vetëm Siringe
  • Pluhuri në një vial të vetëm me përdorim *

  * Vetëm një profesionist i kujdesit shëndetësor mund t’ju japë ilaçet në këtë formë. Ata do të përziejnë pluhurin me një zgjidhje dhe do t’ju japin injeksionin.

  cosetyx jepet si një injeksion nënlëkuror. Në fillim, profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju japë ose injeksion. Ata mund t’ju trajnojnë për të bërë injeksione vetë, pas së cilës do të jeni në gjendje t’i jepni vetes injeksione në shtëpi me një stilolaps ose shiringë sensore.

  Për psoriasis pllakë tek të rriturit dhe fëmijët: Do të keni dy injeksione çdo javë për 5 javë. Pas 5 javësh, do të keni dy injeksione një herë në 4 javë.

  Për artritin psoriatik tek të rriturit: Në varësi të asaj se sa e rëndë është gjendja juaj, mjeku juaj mund t’ju japë një dozë ngarkimi. Kjo është një dozë më e lartë e ilaçeve në fillim të trajtimit në mënyrë që ilaçi të fillojë të punojë më shpejt. Do të keni një injeksion një herë në javë për 5 javë. Pas 5 javësh, do t’ju duhet një injeksion një herë në 4 javë.

  Nëse mjeku juaj nuk mendon se një dozë ngarkimi është opsioni i duhur, mund të filloni me një injeksion një herë në 4 javë.

  Për të rriturit me të dy psoriasis pllaka dhe artritin psoriatik: Do të keni të njëjtën dozë sikur të keni vetëm psoriasis pllakë. Shihni më lart për detaje.

  * Kjo formë e Stelara përdoret vetëm për të dhënë dozën e parë të ilaçit për njerëzit me sëmundje të Crohn ose kolit ulcerativ. Kjo dozë e parë jepet nga infuzioni IV (një injeksion në venën tuaj që jepet gjatë një periudhe kohe). Pas kësaj doze të parë, doza shtesë të Stelara janë dhënë me injeksion nënlëkuror.

  Stelara jepet gjithashtu si një injeksion nënlëkuror. Për të rriturit, profesionisti juaj i kujdesit shëndetësor do t’ju japë injeksionin në fillim. Ata mund t’ju trajnojnë për të bërë injeksione vetë, pas së cilës do të jeni në gjendje t’i jepni vetes injeksione në shtëpi. Sidoqoftë, fëmijët duhet të marrin të gjitha injeksionet e tyre Stelara nga një profesionist i kujdesit shëndetësor.

  Doza e Stelara që merrni do të bazohet në peshën tuaj dhe gjendjen për të cilën po merrni.

  për psoriasis pllakë tek të rriturit dhe fëmijët: Do të keni një dozë fillestare, e ndjekur nga një injeksion tjetër 4 javë më vonë. Atëherë do të keni një injeksion çdo 12 javë.

  Për artritin psoriatik tek të rriturit: Do të keni një dozë fillestare, e ndjekur nga një injeksion tjetër 4 javë më vonë. Atëherë do të keni një injeksion çdo 12 javë.

  Për të rriturit me të dy psoriasis pllaka dhe artritin psoriatik: Do të keni një dozë fillestare, e ndjekur nga një injeksion tjetër 4 javë më vonë. Atëherë do të keni një injeksion çdo 12 javë.

  Efektet anësore të COSENTYX vs Stelara

  Cosetyx dhe Stelara përmbajnë ilaçe të ndryshme, por ato funksionojnë në një mënyrë të ngjashme. Për shkak të kësaj, këto ilaçe mund të shkaktojnë disa nga të njëjtat efekte anësore, si dhe disa të ndryshme. Shembuj të këtyre efekteve anësore janë dhënë më poshtë.

  Efektet anësore të buta

  Listat e mëposhtme adresojnë disa nga efektet anësore të buta të COSHYX ose STELARA, dhe disa që i ndajnë të dy ilaçet. Për më shumë informacion mbi efektet anësore të buta të dy ilaçeve, shihni informacionin e përshkruar për Cosetyx dhe Stelara.

  • Mund të ndodhë me cosetyx:
  • plagë të ftohta
 • Ndjenja e lodhur
 • Skuqja në faqen tuaj të injektimit
 • Ftohtë i zakonshëm
 • Efektet anësore serioze

  Listat e mëposhtme adresojnë efektet anësore serioze të COSTYX ose STELARA, dhe ato që i ndajnë të dy ilaçet.

  • Mund të ndodhë me cosetyx:
 • Mund të ndodhë me Stelara:

  Sindromi (RPLS)

 • Infeksione serioze, përfshirë infeksione të rënda të frymëmarrjes, të tilla si pneumonia ose bronkiti
 • Efektiviteti i COSENTYX vs Stelara

  COSENTYX dhe STELARA kanë përdorime të ndryshme të aprovuara nga FDA, por ato janë përdorur të dy për të trajtuar psoriasis të pllakave të moderuara deri të rënda dhe artrit psoriatik tek të rriturit. Të dy ilaçet janë gjetur të jenë efektive për këto kushte.

  Për informacion se si kryhen këto ilaçe në studime klinike, shihni informacionin e përshkruar për Cosetyx dhe Stelara.

  Të dy ilaçet rekomandohen si mundësi trajtimi në udhëzimet aktuale për trajtimin e psoriasis të pllakës dhe artritit psoriatik nga Fondacioni Kombëtar i Psoriasis.

  Paralajmërimet e Cosetyx dhe Stelara

  Cosetyx dhe Stelara ndajnë disa nga të njëjtat paralajmërime, por ato gjithashtu kanë ato të ndryshme. Disa nga këto paralajmërime janë përmendur më poshtë. Para se të filloni të përdorni Cosetyx ose Stelara, sigurohuni që të bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse këto paralajmërime vlejnë për ju.

  Paralajmërimet për Cosetyx dhe Stelara përfshijnë:

  • Infeksione përfshirë tuberkulozin. Të dyja këto ilaçe mund të dobësojnë sistemin tuaj imunitar (mbrojtja e trupit tuaj kundër infeksionit). Kjo mund të ngrejë rrezikun tuaj për të marrë infeksione dhe të përkeqësojë çdo infeksion që keni tashmë. Mund të shkaktojë gjithashtu një ndezje të infeksioneve që mund të keni pasur në të kaluarën, përfshirë tuberkulozin (TB). Mjeku juaj do t’ju testojë për TB para se të filloni të merrni Cosetyx ose Stelara. Nëse keni TB aktive ose keni pasur TB në të kaluarën, mund t’ju duhet trajtim për këtë përpara se të filloni njërën prej këtyre ilaçeve. Nëse keni ndonjë infeksion tjetër aktiv, mund t’ju duhet trajtim për këtë përpara se të filloni njërën prej këtyre ilaçeve.
  • Alergjia ndaj latex. Nëse jeni alergjik ndaj lateksit, mund të mos jeni në gjendje të përdorni forma të caktuara të COSTYX ose STELARA. Kapaku në stilolapsin sensoready dhe shiringë të paracaktuar përmban latex. Mbulesa e gjilpërës në shiringat e parafabrikuara të Stelara përmban gjithashtu latex. Nëse keni pasur ndonjëherë një reagim alergjik ndaj Latex, bisedoni me mjekun tuaj se cilat forma të këtyre ilaçeve janë të sigurta për ju.
  • Shtatzënia dhe ushqyerja me gji. Nuk dihet nëse Cosetyx ose Stelara janë të sigurta për t’u marrë gjatë shtatëzanisë ose gjatë ushqyerjes me gji. Nëse jeni shtatzënë ose ushqeheni me gji, bisedoni me mjekun tuaj përpara se të merrni njërën nga këto ilaçe.
  • COSENTYX mund të përkeqësojë simptomat e sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD). Nëse keni IBD, ju mund të keni nevojë për monitorim shtesë ndërsa jeni duke marrë cosetyx. Flisni me mjekun tuaj nëse Cosetyx është i sigurt për ju.

  Paralajmërime të tjera për Stelara përfshijnë:

  • Kancer. Stelara mund ta bëjë sistemin tuaj imunitar më pak të aftë për të vrarë qelizat e kancerit. Nëse jeni diagnostikuar ndonjëherë me kancer, bisedoni me mjekun tuaj nëse Stelara është e sigurt për ju.

  Dhe nganjëherë këto ilaçe mund të ndalojnë së punuari për ju pasi t’i keni marrë ato për një kohë të gjatë. Sidoqoftë, është e mundur të kaloni trajtimin nga Cosetyx në Stelara ose anasjelltas.

  Këto ilaçe funksionojnë në mënyra paksa të ndryshme, kështu që nëse njëra ilaç nuk ju ndihmon gjendjen tuaj, tjetri mund të. Trajtimi i ndërrimit mund të jetë gjithashtu një opsion nëse keni efekte anësore të bezdisshme nga një prej këtyre ilaçeve.

  Si e ndërroni trajtimin varet nga disa faktorë. Këto përfshijnë arsyen e ndërrimit dhe sa të rënda janë simptomat tuaja. Mjeku juaj thjesht mund t’ju ndryshojë në trajtimin e ri kur doza juaj e rradhës është për shkak. Ose ata mund t’ju kërkojnë të prisni derisa ilaçi të hiqet plotësisht nga sistemi juaj para se të filloni të merrni ilaçin e ri.

  Nëse jeni të interesuar të kaloni nga Cosetyx në Stelara ose anasjelltas, bisedoni me mjekun tuaj. Ata mund të rekomandojnë nëse trajtimi i ndërrimit është opsioni i duhur për ju. Ata gjithashtu mund të shpjegojnë se si do të bëhej kjo në situatën tuaj personale.

  Shënim: Asnjëherë mos ndërroni trajtimet pa miratimin dhe udhëzimin e mjekut tuaj.

  Kur të bisedoni me mjekun tuaj

  Costyx dhe Stelara janë ilaçe të ngjashme. Pra, kur i krahasoni ato për trajtimin e psoriasis të pllakës ose artritit psoriatik, mendoni se si mund të ndikojnë dallimet e tyre.

  Faktorët kryesorë që duhet të merren parasysh Kur krahasoni këto ilaçe përfshijnë sa vijon:

  • Me trajtim afatgjatë, COSHYSTX duhet të merret çdo 4 javë. Nga ana tjetër, Stelara mund të merret çdo 12 javë.
  • Historia juaj e shëndetit mund të jetë një faktor për t’u marrë parasysh. Për shembull, nëse keni sëmundje inflamatore të zorrëve, Cosetyx mund ta përkeqësojë këtë sëmundje. Sidoqoftë, Stelara në të vërtetë mund ta trajtojë këtë gjendje.

  Diskutoni informacionin në këtë artikull, si dhe historinë tuaj të plotë shëndetësore. Ato mund të https://harmoniqhealth.com/ ndihmojnë në përgjigjen e çdo pyetjeje që mund të keni në lidhje me këto ilaçe. Dhe ata mund t’ju ndihmojnë të vendosni nëse Cosetyx, Stelara, ose një ilaç tjetër mund të jetë i duhuri për ju.

  SHENIM: Për më shumë informacion mbi kushtet e trajtuara nga këto ilaçe, shihni Listat e Artikujve të Lajmeve Mjekësore në Psoriasis të Pllakës dhe Artritit Psoriatik.

  Përgjegjësia: Lajmet mjekësore sot kanë bërë çdo përpjekje për të siguruar që të gjitha informacionet janë faktikisht të sakta, gjithëpërfshirëse dhe të azhurnuara. Sidoqoftë, ky artikull nuk duhet të përdoret si zëvendësues i njohurive dhe ekspertizës së një profesionisti të licencuar të kujdesit shëndetësor. Gjithmonë duhet të konsultoheni me mjekun tuaj ose një profesionist tjetër të kujdesit shëndetësor përpara se të merrni ndonjë ilaç. Informacioni i drogës që përmbahet këtu është subjekt i ndryshimit dhe nuk ka për qëllim të mbulojë të gjitha përdorimet e mundshme, udhëzimet, masat paraprake, paralajmërimet, ndërveprimet e drogës, reaksionet alergjike ose efektet anësore. Mungesa e paralajmërimeve ose informacioneve të tjera për një ilaç të caktuar nuk tregon se kombinimi i ilaçeve ose ilaçeve është i sigurt, efektiv ose i përshtatshëm për të gjithë pacientët ose të gjitha përdorimet specifike.

  • Artriti psoriatik
  • Farmaci/farmacist